Week van de Toegankelijkheid

S.W.A.R. en het Platform in de Week van de Toegankelijkheid

Voor de meeste bewoners van Roermond is het heel normaal, dat je vrije tijd zelf kunt invullen, je doet de dingen waar je voor kiest en waar je plezier aan hebt.

Voor bijna 20 procent van de mensen is dit echter geen vanzelfsprekendheid.
Dit vloeit voort uit de toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden. Of moeten we zeggen de ontoegankelijkheid. In ieder geval het kan beter.

Er zijn genoeg voorbeelden waar het al goed gaat! Langzaam dringt het bij de burgers en ondernemingen door, dat met een aanpassing je een groter bereik hebt.

De aanpassingen zijn vaak heel klein, zo niet basaal. Denk eens aan het verplaatsen van de deurbel naar een lagere plek, zodat iemand met een rolstoel ook aan de bel kan.

De spiegel op een invalidentoilet iets schuin voorover laten hangen, zodat je er ook in kunt kijken. Een minder fel licht en minder harde muziek voor gasten, die hiervoor gevoelig zijn.

Zo kwamen wij in contact met de SWAR. – Stichting Wijk Accommodaties Roermond- die in de vier wijkvoorzieningen die zij beheren en exploiteren, ook te maken hebben met mensen met een beperking. Zij hebben (en gaan daar mee door) kleine en grotere aanpassingen doorgevoerd op hun locaties.

Het Platform heeft voor het zalencentrum  ‘De Velderie’ een bijzondere verrassing en dan met name voor de podiumzaal. In het kader van de Week van de Toegankelijkheid zal een plateaulift aan SWAR worden aangeboden, zodat ook mensen met een beperking op het podium kunnen. Op dit moment wordt de lift gekeurd.

Dan is het een kleine stap op het podium, maar een grote stap voor mensen met een beperking.